Otizm spektrum bozukluğu (OSB), doğuştan gelen ancak yaşamın ilerleyen dönemlerinde belirtilerinin netlik kazanmasıyla tespit edilebilen nöro-gelişimsel bir bozukluktur. OSB’nin kesin bir nedeni henüz bilinmemekle birlikte genetik ve çevrenin birer etki faktörü olduğuna yönelik bulgular mevcuttur.
OSB olan kişilerde genellikle sosyal iletişim problemleri, takıntılı ve içe kapalı davranışlar gözlemlenmektedir. Otizmli bireyler için kesim çözüm olma niteliğinde bir tedavi olmamakla birlikte, sadece semptomları hafifletip bireyin sosyal kazanım yönünden gelişimini tamamlayabilmesi için ilaç takviyesi, rehabilitasyon merkezlerinde alınabilecek eğitimler ve özel diyet programlarının, bu kişilerin yaşamlarını kolaylaştırmada etkisi olduğu bilinmektedir.
Son yıllarda özel diyet programları içinde yer alan devegiller ailesi bireylerinin (alpaka, lama, deve) sütleriyle yapılan diyetler dikkat çekmektedir. Bu ailenin üyelerinden elde edilen sütler, proteince zengin içerikte olup, yapısında nano-antikor adı verilen yapıca küçük, sadece iki ağır zinciri olan bir antikor içermektedir.
Nano-antikorlar küçük yapılı oldukları için hücre içinde normal antikorların nüfuz edemediği alanlara da ulaşabilmektedirler. Bu antikor türünün kanser, enfeksiyon, birçok nörodejeneratif hastalık ve otizm başta olmak üzere nöro-gelişimsel bozukluklarda umut verici bir tedavi yöntemi desteklenmiştir.
Genç İVEK Sağlık Bilim ve Teknolojileri Dergisi’nin 9. sayısında yayınlanan ‘’NANO-ANTİKORLAR VE OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞUNDAKİ(OSB) ANTİJENİK ETKİLERİ ‘’ başlıklı yazımıza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1XDjuVy_RJEhcbblduOrXZ_B7fVNPdZq3?ths=true
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM