Kornea Hastalıklarının Tanısında Yeni Bir Aktör Yapay Zekâ

Kornea Hastalıklarının Tanısında Yeni Bir Aktör Yapay Zekâ

Günümüzde göz hastalıkları alanında gerçekleştirilen yapay zekâ çalışmalarının çoğu özellikle görüntü tabanlı analize odaklanmıştır. Yapay zekânın kornea hastalıklarının teşhisi ve yönetimine uygulanmasını gösteren yeni bilimsel kanıtlar son zamanlarda giderek artmaya başlamıştır.

Yapay zekâ, öğrenme, problem çözme, planlama, akıl yürütme ve desenleri tanımlama gibi görevleri yerine getirmek için ‘insanlar gibi düşünen makineler’ kavramı ile ilişkili bilgisayar bilimi alanıdır. Hesaplama gücünün gelişmesi, öğrenme algoritmalarının ve mimarilerinin iyileştirilmesi ve büyük verilerin kullanılabilirliği ile yapay zekâ (AI) teknolojisi, özellikle makine öğrenimi ve derin öğrenmeyle birlikte, ‘akıllı’ sağlık hizmetleri sistemlerinin yolunu açıyor. Oftalmolojide yapay zekâ ile ilgili araştırmalar daha önce arka segment hastalıklarının, özellikle diyabetik retinopati, yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve glokomun taranması ve teşhisine odaklandı. Yapay zekânın çeşitli ön segment hastalıklarının teşhisi ve yönetimine uygulanmasını gösteren yeni kanıtlar son zamanlarda giderek popülerlik kazanmaya başladı.

Bu yazıda, gözün ön segmentinde yer alan korneanın başlıca hastalıklarının tanısını kolaylaştıran yapay zekâ uygulamalarına genel bir bakış sağlanması amaçlanmıştır.

Yazımızın tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://drive.google.com/file/d/1yUWRSBTTmvWWVoGCBJsj5a1GMVGE_52C/view