Hayal Edilenin Ötesinde Bir Mikro“Dünya”

Hayal Edilenin Ötesinde Bir Mikro“Dünya”

Yapay zeka ile entegre deriye kolayca takılıp çıkarılabilen bir biyosensör ya da mikroçip ile vücut sıvıları, kan değerleri, kalp ve kan basıncının her an kontrol edilmesi olası bir çok hastalığın erken tedavisini mümkün kılıp kişinin hayatını kurtarırken ulusların sağlık harcamalarında önemli bir tasarruf yolu açabilir.


Hastalıkla ilgili bir genin ve gendeki bir mutasyonun, fizyolojik etkisinin saptanması ve hücreler arası etkileşimde oynadığı rolün tanımlanmasıyla birlikte, yeni müdahale olanakları doğmaktadır. Kişinin genetik yapısının biyokimyasal yöntemler ve bilgisayar uygulamalarıyla ortaya çıkartılması ve olması gerekenle karşılaştırılması da uygun tedavi biçiminin geliştirilmesini sağlar. Moleküler biyoloji bilgimiz derinleştikçe tıbbi tanı yöntemleri de artık birçok hastalığı, hastalığa yatkınlığı ve genetik bileşenleri daha önceden belirleyebilen, daha etkin, güvenli ve az maliyetli yöntemler olmuştur.


Bu yöntemlerden en bilinenleri biyosensör ve mikroçip teknolojileridir. Söz konusu insan sağlığı olunca başta kronik hastalıklar, diyabet, enfeksiyon hastalıkları, kanser gibi sinsi ilerleyen hastalıklar olmak üzere birçok hastalıkta da erken teşhis hayati önem taşımaktadır. Ancak çoğu zaman vücutta gelişen bozukluklar yeteri kadar ilerlemeden farkedilmez, farkettiğimizde ise çok geç olabilir. Bu durumda bizi her an takip edip tehlikeleri haber verebilme potansiyeli olan biyosensörler, biyoçipler ve yapay zekanın gücüne başvurabiliriz.

Genç İVEK Sağlık Bilim ve Teknolojileri Dergisi 7. Sayısında yayınlanan Hayal Edilenin Ötesinde Bir Mikro“Dünya” başlıklı yazıya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. #gencivekblog

https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1XDjuVy_RJEhcbblduOrXZ_B7fVNPdZq3?ths=true