Alfred Nobel

Alfred Nobel

Nobel Ödülleri’nin Mucidi

Alfred Nobel, tam adıyla Alfred Bernhard Nobel İsveçli kimyager ve mühendistir. Stockholm’de dünyaya gelen Nobel, Nitrogliserin üzerine çalışmalar yapmış ve dinamiti keşfetmiştir.

Silah ve patlayıcı sanayiinde faaliyet göstermiş ve silah fabrikaları açmıştır. Buluşları insanlığın yıkım gücünü arttırmıştır. Bu çalışmalarından elde ettiği gelirlerin insanlığa hizmet için kullanılmasını vasiyet etmiştir.  Eğitim sürecinde Nobel nitrogliserin üzerine çalışan ve sıvı patlayıcı olduğunu keşfeden Ascanio Sobrero ile tanışır. Daha sonrada nitrogliserin ile ilgilenmeye başlar. Baruttan daha güçlü ama kontrolü daha zor olan nitrogliserin üzerine çalışmaya başlar. Nitrogliserin ve nitroselülozdan patlayıcılar geliştirir. Daha sonra ise fabrika ve laboratuvarlar açan Nobel, dinamit üretmeye ve patlayıcı geliştirmeye devam etmiştir. 

1900 yılında Nobel Vakfı kurulmuş ve fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış olmak üzere beş alanda her yıl düzenli olarak Nobel Ödülleri verilmiştir. Ayrıca sentetik bir element olan Nobelyum elementine, Alfred Nobel anısında bu isim verilmiştir.

Kaynak: https://www.bilimma.com/alfred-nobel/